Valgfag på Samsø Efterskole

Mere end 25 forskellige valgfag - til lands, til vands og i luften! Bliv dygtigere, prøv noget helt nyt og mød andre med samme interesse!

Dykning

Dykning
Læs mere

Ridning

Ridning
Læs mere

Jagt

Jagt
Læs mere

Faldskærmsudspring

Faldskærmsudspring
Læs mere

Flyvning

Flyvning
Læs mere

Skydning

Skydning
Læs mere

Sejlads

Sejlads
Læs mere

Windsurfing

Windsurfing
Læs mere

Fysisk træning

Fysisk træning
Læs mere

Havkajak

Havkajak
Læs mere

Bodytoning for piger

Bodytoning for piger
Læs mere

Musik

Musik
Læs mere

Falkejagt

Falkejagt
Læs mere

Fiskeri

Fiskeri
Læs mere

Adventure Race

Adventure Race
Læs mere

Golf

Golf
Læs mere

Friluftsliv

Friluftsliv
Læs mere

Træklatring

Træklatring
Læs mere

Håndværk

Håndværk
Læs mere

Spansk

Spansk
Læs mere

Fodbold

Fodbold
Læs mere

Billedfag

Billedfag
Læs mere

Blandet sport

Blandet sport
Læs mere

Dykning

Dykning

I vores valgfag Dykning kan du opleve verden under havets overflade!

Undervisningen består af teori året rundt, og du skal selvfølgelig også gennem en række praktiske øvelser. Derudover arrangerer vi prøvedyk og – når du har fået certifikat – erfaringsdyk.

Du kan tage tre forskellige certifikater:

 • Open Water Diver
 • Advanced Open Water Diver
 • Rescue Diver
Læs mere
Ridning

Ridning

Elsker du at ride, har vi to valgfag til dig!

I vores valgfag Ridning kan du lære at ride – med alt hvad det indebærer. Vi skal bruge mange timer i ridehallen og på ridebanen – primært på dressur og spring.

I valgfaget Naturridning rider vi på Islandske heste i Samsøs skønne natur.

Uanset hvilket ride-fag du vælger, stiller vi heste til rådighed, og det er ikke muligt at have egen hest med.

Læs mere
Jagt

Jagt

I valgfaget Jagt gør vi dig klar til at tage jagttegn, så du kan komme med på jagt – både markjagt og andetræk.

Du stifter også bekendtskab med:

 • Revirpleje
 • Udsætning af agerhøns
 • Bygning af skade- og rævefælder
 • Jagthundens arbejde
Læs mere
Faldskærmsudspring

Faldskærmsudspring

Har du nogensinde prøvet at hænge 1000 meter over jorden med benene frit dinglende under dig? Hvis ikke, så kan du prøve det på Samsø Efterskole. Her kan du nemlig springe i faldskærm!

Når du har lært lidt teori og været igennem nogle praktiske øvelser, får du lov til at kaste dig ud i det – bogstavelig talt.

Vi springer ca. 3 gange om året.

Læs mere
Flyvning

Flyvning

Hvis du drømmer om at blive pilot, kan du i valgfaget Flyvning få et rigtig godt indblik i flyvningens verden – og i hvad der skal til for at få flycertifikat.

Du får teoriundervisning og masser af øvelse i vores egne flysimulatorer.

Giv drømmen luft under vingerne!

Læs mere
Skydning

Skydning

Der er ikke noget western-skyderi efter dåser, men et seriøst arbejde med at indstille riflen og høste medaljerne til stævne efter mange timers koncentreret træning på skydebanen.

Vi træner i en af Danmarks bedste skydeklubber.

Læs mere
Sejlads

Sejlads

Er du til stille morgener og havblik eller adrenalin og høj sø?

I valgfaget Sejlads får du mulighed for at opleve livet til havs – i Tera-joller og spækhuggere.

Vi gør dig klar til duelighedsbeviset!

Læs mere
Windsurfing

Windsurfing

Vil du mærke suset, når du står på brættet og kigger ud over vandet? Så kan du vælge Windsurfing som valgfag.

Der er plads til alle på surfholdet. Både dig, der har dit eget udstyr med, og dig, der først skal lære at hive sejlet op ad vandet, samtidigt med at du skal holde balancen på brættet.

Gennem praktisk erfaring skal du lære, at det er dig, der bestemmer, hvor du vil surfe hen, og ikke vinden. Du skal lære, hvilke vigeregler der gælder, når man møder andre surfere eller sejlere. Selvfølgelig skal du også lære, hvordan man færdes sikkert på havet. For det er stærke kræfter, der er på spil, når vinden blæser og bølgerne ruller ind.

Og sidst, men ikke mindst, så skal vi hygge os på stranden og bare hænge lidt ud en gang imellem.

Læs mere
Fysisk træning

Fysisk træning

Vil du lære om kroppen og blive bedre til at bruge den? Så vælg valgfaget Fysisk træning!

Gennem træning, der udfordrer koordination, styrke, udholdenhed, balance, kondition og smidighed, er vores mål at blive sundere og stærkere. Undervisningen fungerer altid som holdtræning, hvilket er socialt og sjovt!

Du får viden om træning og kroppen i arbejde, sådan at du bliver i stand til at sammensætte din egen træning. Vi har eget træningslokale med forskellige kredsløbstræningsmaskiner og styrketræningsudstyr, som du kan bruge.

Valgfaget er for alle, uanset niveau og erfaring. Så kom med, hvis du har lyst til at brænde en masse energi af i selskab med andre, mens du har et smil på læben.

Læs mere
Havkajak

Havkajak

Hvis der er noget, Samsø kan, så er det at give store naturoplevelser – og der findes ingen bedre måde at nyde naturen på end fra en havkajak!

I valgfaget Havkajak kommer vi blandt andet omkring:

 • Manøvrering, vindstyring og sikkerhedsbedømmelse
 • Forskellige roteknikker
 • Turplanlægning – og ture i vores naturskønne omgivelser
 • Boldspil og kajakbaseret ultimate
 • Mulighed for at tage IPP2-bevis (International Paddle Pass niveau 2)

Alle kan lære at sejle havkajak, og du behøver ikke have prøvet det tidligere. Vi tilpasser undervisningen til den enkelte, så alle bliver udfordret og har det sjovt.

Vores erfarne kajakinstruktører vægter sikkerheden højt, og du lærer at redde dig selv og andre op af vandet med henholdsvis selvredning og makkerredning.

Læs mere
Bodytoning for piger

Bodytoning for piger

Bliver du også glad af at bevæge dig og udfordre dig selv kropsligt? Så vælg valgfaget bodytoning!

Vi fokuserer på at bevægelse skal være sjovt og lærerigt. Vi kommer til at arbejde med forskellige træningsformer såsom; rytmisk gymnastik, dansestilarter, træning med kropsvægt og ekstra vægt. I de forskellige træningsformer fokuserer vi på kondition, koordination, bevægelse, musik, leg og styrke.

Målet er at give dig gode bevægelsesoplevelser, større kropsbevidsthed og motivation til at holde dig i form. Bodytoning er for alle, uanset niveau og erfaring. Faget er derudover KUN for piger.

Musik

Musik

I valgfaget Musik handler det om, at vi skal lære at spille sammen i et band. Mange elever har et hovedinstrument, de gerne vil blive bedre til at spille på, men der er rig mulighed for at lære at spille på flere instrumenter, hvis du gerne vil det.

Lær at synge
Husk, at din stemme også er et instrument. Du kan altså også vælge musik, hvis du vil lære at synge. I undervisningen kan du lære om sangteknik, hvor der blandt andet arbejdes med kropsholdning, åndedræt, udtryk, frasering og intonation.

I Musik arbejder vi bland andet også med musikteori, og så laver vi en gang om året Musical sammen med resten af skolen!

Der er plads til alle
Vi skal først og fremmest have det sjovt og hygge os med musikken! Du behøver ikke at kunne spille et instrument for at vælge musik. Det vigtigste er, at du har lyst og mod til at lære om musik.

Læs mere
Falkejagt

Falkejagt

I valgfaget Falkejagt skal du lære omgang og håndtering af fuglene på en sikker måde. Du skal lære at bruge en lokker, og hvordan man med falken på den ene hånd får sat hætte på med den anden.

Faget indeholder også den håndværksmæssige side af falkonerens arbejde. Du skal derfor med i læderværkstedet og lære at lave hætter og lokkere til falkene. Du skal også lære hvordan pejleudstyret virker og prøve at finde bortfløjne fugle.

Jagt med rovfugle har ikke været tilladt i Danmark i mange år, men er nu igen blevet tilladt på en forsøgsordning. Derfor kan vi nu tage dig med på jagt, når du har lært alle de færdigheder, der skal til. Vi arbejder selvfølgelig også på, at du får mulighed for at gå op til falkejagtprøven.

Falkejagt tilbydes i samarbejde med Falkecenter Samsø, som står for undervisningen.

Se billeder fra elevernes falkeshow.

Læs mere
Fiskeri

Fiskeri

Hvad er mere nærliggende end at tage en tur ud til de smukke kyster der omringer Samsø, og kaste en line i vandet?

I havet ud for Samsø findes mange forskellige fisk, og nogle af dem vi skal ud og jage i valgfaget Fiskeri, er havørreden, hornfisken, forskellige former for fladfisk og måske en multe.

Vi skal lære om hvad de enkelte fisk jager, og hvornår de jager, så vi har størst mulighed for at få dem på krogen. Vi skal fiske med bombardaflåd, fluer, blink, agn og meget mere.

I løbet af året vil du blive introduceret for fluebinding, hvor du skal lære at binde fluer efter mønster, og måske også selv skal skabe din egen helt unikke flue. Det er fedt at fange en fisk på en flue, man selv har bundet!

Læs mere
Adventure Race

Adventure Race

I valgfaget Adventure Race skal vi arbejde med de forskellige elementer, som et adventure race er bygget op af:

 • Orientering
 • Løb
 • Tovbroer
 • Teamwork
 • GPS navigation
 • Mountainbike

Udfordringer på alle planer
I et adventure race bliver du udfordret både fysisk og psykisk. Sammen med din gruppe vil du bevæge dig rundt i Samsø’s smukke natur og blive sat til at løse opgaver, der stiller krav til dine kreative og logiske evner.

Du vil blive presset derud, hvor facaderne falder, så man kan se, hvem der giver op, når det bliver hårdt, og hvem der bliver ved. Vi skal selvfølgelig også deltage i forskellige races med andre efterskoler!

Golf

Golf

Spil golf på en af Danmarks smukkeste golfbaner og tag et lille break fra efterskolen.

Golf på Samsø Efterskole

Livet på en efterskole kan være lidt hektisk – du er sammen med vennerne 24/7, og der er sikkert for det meste lige dét, du tager på efterskole for. Men derfor kan det indimellem være fedt med lidt ro over feltet. Og det er der på golfbanen! Så hvis du kan lide at være udenfor og gerne vil prøve at spille golf eller forfine dit spil, så skal du vælge golf som valgfag på efterskolen.

På golf-valgfaget på efterskolen kommer vi ud i naturen og nyder roen og hinandens selskab. Her er højt til himlen og ingen stress og jag. Vi fordyber os i golfspillet og får masser af gode snakke undervejs i spillet.

Efterskolen er nabo til Samsø Golfbane, så vi spiller på en af landets smukkeste golfbaner lige ud til Kattegat. 18 hullers-banen er kåret til at være i top 15 i Danmark og har i mange år været brugt til professionelle turneringer.

Når vejret ikke er til golf udendørs med efterskolen, så træner vi slag og styrketræner i hallen. Vi kan også finde på hygge os med en god golffilm.

Du behøver ikke at have spillet golf, når du starter her. Vi skal nok lære dig det. Vi ses på driving rangen!

Friluftsliv

Friluftsliv

Valgfaget Friluftsliv på Samsø Efterskole søger det enkle friluftsliv.  Så mens bølgerne slår ind mod stranden, og flammerne fra bålet strækker sig mod himlen, sidder vi og snitter en snobrødspind og fortæller røverhistorier.

Basisfriluftslivet med mad på bål, etablering af lejrplads og orientering kommer derfor til at have en central plads.

Derudover kan du glæde dig til følgende aktiviteter:

 • Udstyrslære
 • Skæft din egen kniv
 • Bueskydning
 • Fisketure
 • Reb-aktiviteter
 • Lege i naturen
 • Turplanlægning og overnatning i det fri

Du behøver ikke have de store forkundskaber for at vælge friluftsliv, men du skal have lyst til at være udendørs. Både i solskin og regn, vindstille og blæst.

Læs mere
Træklatring

Træklatring

I valgfaget Træklatring skal du bruge hele din krop, når du bevæger dig rundt i træerne. Det handler om at sætte nye mål og overvinde personlige grænser!

På klatreholdet kan du tage første step til at blive klatreinstruktør. Vi starter med et begynderkursus for at få alle med. Noget af det allervigtigste er, at alle ved, hvordan man sikrer hinanden, så sikkerheden er i top.

Udover en masse klatring rundt omkring på Samsø, skal vi også snakke udstyr og trækendskab, klatre på klatrevæg, lave svævebaner, tovbroer og gynger. Kort sagt: prøve hele paletten inden for klatring!

Alle kan være med – og højdeskræk er ingen hindring. Vi klatrer efter Dansk Træklatreforenings standarder.

Læs mere
Håndværk

Håndværk

Er du den kreative type, kan du i valgfaget Kreativt Håndarbejde prøve forskellige håndarbejdsteknikker.

Sy dit eget tøj, strik et tørklæde eller væv et tæppe til væggen. Mulighederne er mange, og nogle af de ting, vi arbejder med er fx:

 • Syning
 • Hækling
 • Broderi
 • Filt
 • Vævning
 • Patchwork
 • Quilt

Du behøver ikke at have erfaring med håndarbejdet i forvejen – bare du har interessen.

Læs mere
Spansk

Spansk

I valgfaget Spansk stifter du bekendtskab med det spanske sprog i både skrift og tale. Målet er, at du skal kunne klare dig i enkle hverdagssituationer.

Gennem undervisningen får du indblik i spansk kultur, som den afspejler sig i dagligdagens situationer. Og hvem ved – måske får du også lyst til fremover at beskæftige dig med spansk sprog, kultur- og samfundsforhold i Spanien og Latinamerika.

Læs mere
Fodbold

Fodbold

I valgfaget Fodbold skal vi ud og spille bold! Men vi skal mere end dét. Gennem småspil vil vi afprøve forskellige taktiske elementer, så vi kommer til at få en bedre forståelse for, hvordan vi kan mere som et hold end som enkelt spiller.

Af de tekniske elementer vil de elementære afleveringer, driblinger og sparketeknikker blive trænet. Vi spiller selvfølgelig kampe mod andre lokale hold og efterskoler. I indeskemaet spiller vi indendørs fodbold i skolens hal.

Samsø Efterskole har både et drenge- og et pigefodboldhold.

Læs mere
Billedfag

Billedfag

I Billedfag på Samsø Efterskole udfordrer vi dig på dine kreative evner. Uanset hvilke færdigheder du har inden, vil vi bestræbe os på at lære dig nye teknikker.

I faget arbejder vi bredt med det kreative udtryk. Vi tegner, maler med akvarel og akryl, filter, laver collager og skrotskulpturer, leger med trylledej og papmaché, arbejder med tegneserier/manga og bogstaver. Og så hygger vi os!

Ikke alle kreative kreationer bliver mesterværker, men Leonardo tegnede også tændstikmænd, inden han begyndte på de store tegninger. Så slip din kreativitet fri og oplev glæden ved at se billedet langsomt træde frem fra det blanke lærred og blive til kunst!

Læs mere
Blandet sport

Blandet sport

Blandet sport er valgfaget for dig, der gerne vil have sved på panden – og samtidigt udfordre dig selv i forskellige sportsgrene!

Indholdet i faget er hovedsageligt de idræts- og sportsgrene, som vi ikke tilbyder som valgfag. Det kunne være ultimate, ballebold, cricket, soft ball, m.m.

Hop i sportstøjet og kast dig ud i nye, sjove aktiviteter!

Læs mere

Velkommen til et stort udvalg af spændende valgfag, som vil stimulere dine sanser og måske endda give dig et kick af adrenalin.

På Samsø Efterskole har vi over 25 valgfag at vælge imellem. Inden skoleårets start vælger du, hvilke fag du ønsker at få på dit skema. Du skal vælge mindst 6 fag, men du må gerne vælge flere. Der er ingen garanti for, at du får alle de fag, som du ønsker, selvom vi gør vores bedste for, at flest mulige ønsker kan opfyldes.

Mest populære valgfag

Dykning, Ridning, Jagt, Faldskærmsudspring, Flyvning, Skydning, Sejlads, Windsurfing

Øvrige valgfag

Fysisk træning, Havkajak, Bodytoning for piger, Musik, Falkejagt, Adventure Race, Golf, Friluftsliv, Fiskeri, Træklatring, Konditor, Kreativt håndarbejde, Spansk, Fodbold, Billedfag, Blandet sport.

Det er fedt, at der er så vildt mange valgfag og har man lyst til at prøve kræfter med noget nyt, kan man skifte flere gange om året. Man oplever utrolig meget som man ikke vil opleve andre steder. (Tidligere elev)

Til lands, til vands og i luften

Skriv til os...

  Denne side er beskyttet af Google reCAPTCHA, Privat Politik og gældende Terms of Service.