Har du lysten til at udforske en helt ny verden, undersøge det marine liv helt tæt på eller mærke spændingen, når du oplever, hvad dybet bringer af vrag, stenformationer og nye oplevelser? Så er dykning helt sikkert noget for dig!
Igennem både praktiske øvelser og teori får du viden og færdigheder, som gør dig i stand til at udforske undervandsverdenen på en sikker måde. Vi starter på lavt vand og sikrer, at du får en god oplevelse med at trække vejret under vand. I takt med at dine færdigheder bliver bedre og bedre, øger vi niveauet for dykningen, og inden skoleåret er ovre, er du i stand til sammen med dine venner at dykke ned på 30 meters dybde eller opleve vrag, der hviler på havets bund.
Du vil opleve, at dykning er meget mere end blot tiden under overfladen. Fællesskabet før, under og efter dykningen er helt centralt. Vi deler vores erfaringer og oplevelser og bliver klogere på dykning, men i den grad også på os selv. Dykning er både adrenalin, når vi skal prøve noget for første gang, men samtidigt også roen, når vi mærker vandet omfavne os, og vi hører boblerne stige mod overfladen.
På Samsø Efterskole kan du tage flere internationale dykkercertifikater, der kan bruges resten af livet enten på ferier eller som dedikeret fritidsinteresse. Vi tilbyder certifikater op til Rescue Diver-niveau, hvor eleverne lærer at håndtere og forebygge ulykker i forbindelse med dykning. Samsø Efterskole er et certificeret PADI-dykkercenter og var i 2024 i „Top 5 dive centres in Denmark for PADI certifications 2024‟ med over 200 udstedte dykkercertifikater.
Samsø er den perfekte dykkerø. På Samsø har vi nogle fantastiske dykkerspots til uddannelse af dykkere, hvor vi under sikre forhold kan udvikle de unges færdigheder. I Ballen og Langør har vi perfekte træningsforhold til at træne de grundlæggende færdigheder. Og når færdighederne er til det, så kan vi tage vores ribbåd og sejle ud til de dykkersteder der ligger ud for kysten af Samsø. Med udgangspunkt fra Ballen er der rig mulighed for både dybdedyk, vragdyk og strømdyk. Oppe ved Nordsamsø kan vi på strømstilledage lave dyk til 16-18 meters dybde fra kysten. Det bliver bare ikke meget bedre.
Der er en egenbetaling for certifikaterne, som dækker skolens udgifter til e-Learning og certificering. Man kan dog sagtens deltage i dykningen, uden at blive certificeret.
Med dykning som signaturfag får du ikke bare oplevelser for livet, mens du går på efterskole. Du får også muligheden for at fylde resten af livet med fantastiske oplevelser i havets dyb.
Vi ses under overfladen!
Dykning findes også som valgfag i foråret, hvor kan det første af de 4 dykkercertifikater.
“Den mest fantastiske oplevelse på Samsø Efterskole er, når jeg har dykning. Det er så fantastisk at kunne se under vandet. Det er virkelig smukt og en hel ny verden, der åbner sig for én, når man har muligheden for at dykke. Alle de dyr, som lever, hvor vi bader, uden at vi lægger mærke til dem. Det er helt specielt
”Jeg er efterskolelærer, fordi jeg får mulighed for at se, hvordan eleverne er uden for klasserummet. Det at have dem på fuldtid giver noget helt specielt og skaber større forståelse for hinanden og stærkere relationer. Det er det fedeste at følge de unges udvikling hen over året og være med til at sætte rammerne for, hvordan de kan udfordre sig selv og hinanden.”
Dykning på Samsø Efterskole giver dig ikke blot store oplevelser – du kan også tage certifikater, som giver dig lov til at dykke i dykkerklubber og i udlandet, når dit efterskoleår er forbi. Vi udsteder 150-200 dykkercertifikater årligt, og du kan tage fire forskellige certifikater på Samsø Efterskole:
Et grundlæggende kursus, hvor du lærer basale dykkerkundskaber, relevant teori og får lov til at dykke ned til 18 meters dybde. Hvis du ikke har et dykkercertifikat, er dette dit første kursus.
Kurset for dig, som vil udfordres! For at opnå dette certifikat kommer du bl.a. til at prøve kræfter med natdykning og dybdedykning ned til 30 meters dybde.
Er du i stand til at bevare overblikket i stressede situationer? Med dette kursus lærer du at håndtere, assistere og forudse ulykker, der kan ske i forbindelse med dykning. Du bliver trænet til at spotte faresignaler og handle hurtigt. Hvis du ønsker et certifikat, er der en egenbetaling, der dækker materialer og certifikatudstedelse.
I efteråret er det hovedsageligt Open Water Diver og Advanced Open Water Diver vi har fokus på. Når vandtemperaturen daler, så går vi i klasselokalet og fordyber os i teorien til både rescue diver, men også hvordan udstyret virker, kroppens reaktioner på tryk, andre former for dykning og meget mere vil du blive klogere på.
Med et Eanx – nitrox certifikat i hånden får du lov til at dykke med luftblandinger der har et højere iltindhold end atmosfærisk luft. Det kan give nogle fordele i forhold til hvor længe man kan være under vandet.
På Eanx kurset lærer du både om fordelene, men også om hvilke begrænsninger der er, når man dykker med luftblandinger med forhøjet O2-procent.
For at deltage i dykning, skal du en tur omkring enten egen læge eller en dykkerlæge og have udfyldt en lægeerklæring. Men det skal du nok høre nærmere om hvis du vælger dykning.