1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24

Samsø Efterskole Antimobbestrategi

Revideret 2024

På Samsø Efterskole prioriterer vi trivsel højt. Det skal være et rart sted for alle at være. Herved er der bedst grobund for vores unge mennesker faglig, sociale og personlige udvikling.

Samsø Efterskole tolererer ikke mobning i nogen form. Mobning er et fælles problem, som alle på skolen, både voksne og unge, har ansvar for at forebygge og reagere på.

Vi vil med vores antimobbestrategi fokusere på forebyggelse og en tidlig indgriben. Hermed tror vi at vi bedst støtter både elever og personale. Vi tror det er vigtigt at arbejde med hele elevgruppens tolerance og sammenhold i forhold til at stoppe og forebygge mobning.

Hvad er mobning

En person er mobbet, når han eller hun gentagne gange og over en vis tid bliver udsat for negative handlinger fra en eller flere personer. Det kan ske ved at personen ignoreres, holdes udenfor, bagtales, latterliggøres eller behandles nedværdigende. Mobning udspringer af utrygge kulturer og skyldes således ikke onde individer men onde mønstre.

Digital mobning

Digital mobning er en alvorlig form for mobning, som foregår via digitale medier på Internettet eller via mobiltelefoner. Billeder, videoer eller krænkende tekster bliver lagt på nettet eller udsendt uden der tages hensyn til, at det krænker tredjepart eller berører privatlivets fred. I forbindelse med mobning på de sociale medier og lign., er den manglende kontakt, en faktor som skal tages særligt alvorlig. Det kan nemlig give afsender en følelse af, at der ikke er nogen konsekvens af vedkommendes handlinger, og der ikke er et egentligt offer.

Vores Vision og Mål

Vision: Samsø Efterskole skal være et trygt og inkluderende fællesskab, hvor alle elever føler sig værdsatte, respekterede og fri for mobning.

Mål: At forebygge mobning gennem uddannelse og bevidstgørelse, hurtigt reagere på tegn på mobning, og skabe et støttende miljø for alle elever. At medarbejdere og de unge tager et aktivt ansvar i indsatsen mod mobning og er med til at skabe en dagligdag, hvor der er høj tolerancekultur og plads til forskellighed.

At indsatsen mod mobning er en kontinuerlig proces og samarbejde mellem medarbejdere, de unge og deres familier

Vores målsætning er at vi skaber et ”vi” sammen mod mobning.

Sådan arbejder vi med Forebyggelse

Vi tror på at den bedste forebyggelse er at skabe en bevidsthed om mobning hos de unge. Således vil vi med inddragende drøftelser give plads til refleksioner og debatter.

Workshops og Temadage: Der afvikles regelmæssige aktiviteter og workshops om emner som respekt, empati, og mangfoldighed.

Undervisning i Sociale Kompetencer: Integrer undervisning i sociale kompetencer i skemaet, som fokuserer på kommunikation, konflikthåndtering og samarbejde.

Vores skole og hjem

Der udarbejdes i samarbejde med eleverne hvert skoleår om værelsesværdier og adfærdskodeks, der sætter klare forventninger til adfærd og rammer for værelset.

Vi prioriterer fællesaktiviteter: Der planlægges fra skolens siden aften aktiviteter, der kan involvere flest mulige elever. Dette for at styrke fællesskabet og opfordrer til at skabe nye venskaber på tværs af elevgruppen.

Vi fokuserer på tidlig indgriben.

Trivselssamtaler: Der afvikles løbende og regelmæssigt samtaler med eleverne for at opfange eventuelle problemer tidligt. Disse samtaler foregår i kontaktgrupperne og afholdes af kontaktlærerne.

Samtaler og anonyme tilbagemeldinger: De unge opfordres til at opsøge en voksen som ikke nødvendigvis er kontaktlærer, hvis der er brug for en snak.  Eleverne kan godt være anonyme, dette for at sikre at eleverne vil rapportere mobning eller bekymringer uden frygt for gengældelse.

Tidlig reaktion

Ved mistanke om mobning iværksættes der straks en undersøgelse af omfang og involverede elever.

Samarbejde med Forældre og en åben kommunikation er vigtigt for at kunne lykkedes bedst muligt. Derfor involverer vi forældre tidligt i processen, allerede når der opstår bekymringer om mobning.

Supervision til personalet. Skolen tilbyder supervision og støtte til personalet i håndtering af komplekse sager.

Evaluering og Opfølgning

Vi monitorerer hyppigt. Hvert år gennemføres en trivselsundersøgelse blandt elever og personale for at måle effekten af antimobbestrategien og identificere områder, der kræver forbedring.

Vi revider og opdaterer strategien på årligt baseret på feedback og ny viden fra forskningen om emnet

Kommunikation

Antimobbestrategien er synlig på hjemmeside og bliver gennemgået med eleverne ved skolestart samt informationsmøder

Evaluering af evt. mobningstilfælde

Efter en mobbesag afsluttes, afholdes der opfølgende samtaler med de involverede parter for at sikre, at situationen er løst og for at lære af erfaringen.

 

Handling og håndtering

Oplever vi at en elev mobber en anden elev bliver elev og forældre indkaldt til møde på skolen. Herefter iværksættes en handlingsplan for at klarlægge omfanget af mobberiet. Som udgangspunkt tro vi på, at meget kan løses gennem dialog mellem de involverede parter, lykkedes det ikke, kan mobning medføre bortvisning fra efterskolen.

 

 

Håndtering af mobning elev til elev

Formål

Sikring af elevers ve og vel.

Sikring af at elever efterlever værdier og rammer opsat af samsø efterskole

Sikring af at elever og ansatte og i forsvarlig stand

 

Ramme:

Værdigrundlag på Samsø Efterskole

Folkeskoleloven Bekendtgørelse af lov om arbejdsmiljø